Projecten

Zonnewarmte in het warmtenet?

Ede

type project: Projectontwikkeling

Zonnewarmte in het warmtenet?

Er zijn steeds meer zonnepanelen in Nederland die duurzame energie op wekken. Die energie is meestal elektriciteit. Waarom zou je er dan warmte van maken? Bijvoorbeeld met collectief aangesloten zonnepanelen:
Een zonnige dag kan een piek in de opbrengst van zonnepanelen veroorzaken. Dit kan het openbare elektriciteitsnet mogelijk niet aan. Daarover lezen we steeds meer. Zonder opslagmogelijkheid gaat deze groene stroom dan verloren.

Met een slim groen warmtenet kan de elektriciteit van zonnepanelen worden omgezet in groene warmte. Deze warmte wordt dan gebufferd in een kleine temperatuursverhoging van de massa water in het warmtenet zelf. Tot het avond wordt en de bewoners van aangesloten woningen bijvoorbeeld gaan douchen. Zo wordt de groene stroom (die is omgezet in groene warmte) alsnog benut! En dan gaat de duurzame opbrengst van zonnepanelen niet verloren, sparen we het elektriciteitsnet en doordat we zonnestroom kunnen inzetten, verkleint het aandeel andere bronnen voor groene warmte.

Bekijk onze projecten:

Samen werken aan een groener klimaat?

Contact opnemen