Nieuws

ZON realiseert Koudenet voor koelte in huis tijdens hittegolf.

Veertig nieuwe appartementen in de gerenoveerde Elias Beeckmankazerne in Ede zijn aangesloten op het nieuwe koudenet van Warmtebedrijf Ede.
De koude komt op een temperatuur van 16 tot 18 graden de woning binnen, waar het door de bestaande vloerverwarmingsleidingen stroomt en opgewarmd het huis weer verlaat.

De eerste aangesloten woningen zijn 17 particuliere en 22 zorg-appartementen, inclusief de gemeenschappelijke ruimten in beide gebouwen. Nu zijn deze panden aangesloten op zowel het warmtenet als op een koudenet van Warmtebedrijf Ede. De aansluitingen komen allebei binnen op dezelfde plek in huis. De bewoner kan met de thermostaat de keuze maken tussen verwarming of koeling van hun huis.

“We hebben het verschil gemeten tussen de woningen voordat ze gekoeld konden worden en nadat de koeling aan werd gezet. Dat scheelt enkele graden”, zegt Timmermans. “De retourstroom is ongeveer 27 graden, dus dan zie je dat er behoorlijk wat warmte uit de woningen wordt gehaald.” zegt Rik Timmermans van engineeringbureau ZON Transitie Support. “De gebruikte duurzame elektriciteit wordt zelf door Warmtebedrijf Ede opgewekt. “En als je koude maakt, ontstaat er ook warmte. Voel maar eens aan de achterkant van je koelkast. De warmte die die vrijkomt bij het koelen van het koudenet, wordt in de toekomst teruggeleverd aan het warmtenet.

Bekijk onze projecten:

Samen werken aan een groener klimaat?

Contact opnemen